آیین نامه های مهندسی
دستورالعمل ارزيابي و بهسازي لرزه اي ساختمان هاي بتني متداول موجود (ضابطه ۷۴۱) – ۱۳۹۶
حفظ و مقاوم سازي ابنيه موجود در مقابل عوامل مخرب طبيعي موجب صيانت از سرمايه هاي ملي است. امروزه مقاوم سازي در مقابل زلزله در مورد بناهاي باستاني و قديمي و نيز ساختمانهايي كه با ضوابط و استانداردهاي نامناسب طراحي و ساخته شده اند، بخش عمده فعاليتهاي مرسوم در صنعت ساختمان در كشورهايي است كه با پديده زلزله مواجه اند. عليرغم وجود ضوابط مرتبط با بهسازي لرزه اي ساختمانهاي موجود (نشريه شماره ۳۶۰)، تعيين جزئيات ارزيابي كيفي و ارائه روشهاي كاربردي بهسازي ساختمانهاي بتني باعث افزايش سرعت و دقت پروژه هاي بهسازي جاري و آتي در كشور مي گردد. با توجه به مطالب فوق، مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي، تهيه دستورالعمل ارزيابي و بهسازي لرزه اي ساختمان هاي بتني متداول موجود را در دستور كار قرار داد و پس از تهيه، آن را براي تاييد و ابلاغ به عوامل ذينفع نظام فني و اجرايي كشور به اين معاونت ارسال نمود كه پس از بررسي، براساس ماده ۲۳ قانون برنامه و بودجه، آيين نامه استانداردهاي اجرايي مصوب هيات محترم وزيران و طبق نظام فني اجرايي كشور تصويب و ابلاغ گردید. هدف اصلي اين دستورالعمل ارائه راهكارهايي جهت ارزيابي و بهبود عملكرد ساختمانهاي متداول موجود در برابر زلزله و كاهش تلفات جاني ناشي از آن مي باشد. ساختمانهاي متداول مشمول اين دستورالعمل بر اساس سيستم سازه اي به چهار دسته قابهاي خمشي بتن مسلح، قابهاي ساده با ديوار برشي بتن مسلح، سيستم هاي دوگانه بتن مسلح و سيستم ديوار هاي باربر تقسیم می شوند. تعداد طبقات اين نوع ساختمان ها به ده طبقه محدود مي شود.
دانلود فایل PDF دستورالعمل ارزیابی لرزه ای ساختمان های بتنی متدا اول (ضابطه ۷۴۱)
راهنمای تحلیل و طراحی خرابی پیش رونده اداره خدمات عمومی ایالت متحده (GSA) – ۲۰۰۳
پس از حادثه یازدهم سپتامپبر ۲۰۰۱ و حمله هوایی به برج های دوقلو، فعالیت های تحقیقاتی مفصلی در زمینه تحلیل و طراحی ساختمان ها در برابر خرابی پیش رونده صورت گرفت و قوانین موجود در طراحی اصولی و دقیق، بازنگری شد و به ویژه در آمریکا دستورالعمل های متنوع و جدیدی برای کاهش اثر خرابی پیشرونده تدوین گردید. اگرچه سرخط هایی کلی برای کاهش خرابی پیشرونده در آیین نامه های ساختمانی و استاندارد های کلی و استاندارد های خصوصی طراحی در آمریکا وجود دارد. ولیکن در این خصوص در آمریکا دو آیین نامه دولتی مختص این بحث وجود دارد. اولین آنها راهنمای تحلیل و طراحی خرابی پیش رونده اداره خدمات عمومی ایالت متحده (GSA) می باشد که برای ساختمان های فدرال شکل گرفته است و بعدی معیارها و امکانات یکپارچه وزرات دفاع ایالت متحده (UFC) برای ساختمان های نظامی تهیه شده و در قسمت دفاعی ارتش آمریکا بکار می رود و به همین جهت گاهی این آیین نامه به نام DoD نیز شناخته می شود. فلسفه فعلي اكثر آيين نامه هاي موجود ساختماني، طراحي سازه ها براي بارهاي قابل قبوليست كه ممكن است در طول عمر سازه بر آن وارد شود. سازه ها را معمولاً براي حوادث غير طبيعي كه مي توانند موجب خرابي هاي فراگير شوند طراحي نمي كنند. اكثر آيين نامه هاي رايج فقط داراي توصيه هاي كلي براي تعديل تأثير خرابی پيشرونده در سازه هايي هستند كه فراتر از بارهاي طراحي شان بارگذاري مي شوند در این بخش اصول اساسی مربوط به حداقل رساندن پتانسیل وقوع خرابی پیشرونده در طراحی ساختمان های فولادی مطابق آیین نامه GSA مورد بررسی قرار گرفته است.
دانلود فایل PDF راهنمای تحلیل و طراحی خرابی پیش رونده مطابق با اداره خدمات عمومی ایالت متحده (GSA)
دستور العمل بهسازی لرزه ای ساختمان های موجود (نشریه شماره ۳۶۰) – ۱۳۹۲
نشریه ۳۶۰ سازمان برنامه و بودجه تحت عنوان «دستورالعمل بهسازی لرزه ای ساختمان های موجود» حاصل تلاشی است که در زمینه مهندسی زلزله صورت گرفته و بدون شک منجر به تحولات بنیادی در آیین نامه های کشور گردیده است. چارچوب پیش نویس اولیه نشریه ۳۶۰ بر اساس گزارش های FEMA قرار داشت. گروه های تخصصی در تهیه آن از منابع دیگر به ویژه آیین نامه ۲۸۰۰، آیین نامه آبا، مقررات ملی ساختمان، گزارش های ATC، گزارش های NEHRP، گزارش های SAC و گزارش های Tri Services نیز استفاده نموده اند. بروزرسانی دستورالعمل های فنی موجود، همواره یکی از رویکردهای اجتناب ناپذیر می باشد. در این راستا پس از سپری شدن ۷ سال از انتشار اولین ویرایش نشریه ۳۶۰ سازمان برنامه و بودجه ، بازنگری آن با مشارکت اساتید و متخصصان لرزه ای با عنوان «دستورالعمل بهسازی لرزه ای ساختمان های موجود – تجدید نظر اول» صورت پذیرفت. در ویرایش جدید نشریه ۳۶۰ ضمن بروز رسانی مبانی دستورالعمل بر اساس آیین نامه های معتبر جهانی، سعی شده تا ضوابط تحلیل و ارزیابی این نشریه، هر چه بیشتر با شرایط اقتصادی، اجتماعی و توانایی های مهندسی کشور مطابقت داشته باشد. در ادامه، تفسیر نشریه ۳۶۰ را می توانید دانلود کنید.
دانلود فایل PDF دستورالعمل بهسازی لرزه ای ساختمان های موجود (نشریه شماره ۳۶۰) – ۱۳۹۲
طراحی و اجرای میکروپایل (آیین نامه FHWA NHI-05-039) – 2005
بطور کلی کاربرد ریز شمع ها در مهندسی ژئوتکنیک مشتمل بر دو بخش” استفاده در بستر پی سازه ها” و “اصلاح و بهسازی بر جای خاک” میباشد. ریز شمع به شمع هایی با قطر کوچک (کمتر از ۳۰۰ میلیمتر) اطلاق می گردد که غالباً با تسلیح فولادی سبک و تزریق دوغاب سیمان همراه می باشند. ریز شمع علاوه بر آنکه به عنوان یک المان باربر و مقاوم در برابر نشست عمل میکند، بدلیل تزریق دوغاب سیمان، سبب بهبود مشخصات مکانیکی (مقاومتی و رفتاری) خاک اطراف نیز میگردد. ریز شمع ها میتوانند در مقابل بار های قائم و یا بارهای جانبی مقاومت کنند، همچنین میتوانند بجای یک ریز شمع معمولی بکار برده شوند و یا میتوانند بصورت یک عضو در مجموعه توده خاک و ریز شمع، با توجه به ایده طراحی، بکار گرفته شوند. انجام تحقیقات گسترده در مجامع علمی– تخصصی جهان بروی ریز شمع ها و رفتار استاتیکی، دینامیکی و لرزه ای آنها و همچنین تعریف بسیاری از تحقیقات و پایان نامه های دانشگاهی و ارائه مقالات مختلف در کنفرانس های بین المللی درباره چگونگی رفتار و معیارهای طراحی ریز شمع ها در خاک های مختلف، نیز بیانگر افزایش استقبال جامعه مهندسی از بهره گیری از این تکنیک میباشد. در حال حاضر، دستور العمل ارائه شده توسط اداره بزرگراه فدرال (FHWA) بعنوان مرجع قابل قبول و مورد استفاده طراحان و پیمانکاران اجرای ریز شمع میباشد. در این بخش فایل PDF آیین نامه FHWA برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه طراحی .و اجرای میکروپایل FHWA – ۲۰۰۵
آیین نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP روی سطوح خارجی – ۲۰۱۷
امروزه مقاوم سازی و سایر روشهای جدید مقاوم سازی و استفاده از FRP و استفاده از میلگردها به تدریج با روشهای سنتی و مرسوم مقاوم سازی جایگزین می شوند و این نشان می دهد که این به دلیل صنعت ساختمان است و با سرعت نگران کننده ای در حال رشد است. افزودن FRP به سیستم مقاوم سازی در واقع یکی از روشهای جدید برای ساخت ، تقویت سازه و پوشش محافظ در صنایع مختلف در سطح مقاوم سازی است. از مزایای مهم مقاوم سازی و FRP می توان به استحکام کششی بسیار بالا و وزن بسیار کم اشاره کرد. FRP یا پلیمر تقویت شده با الیاف، در حال حاضر به طور گسترده ای در تعمیر ، تقویت و مقاوم سازی ساختمانها و سازه های بتنی و فلزی و همچنین در صنعت مصالح کامپوزیت مورد استفاده قرار می گیرد. FRP از دو جزء اصلی تشکیل شده است: فایبر (الیاف) و ماتریس (رزین). FRP بیشتر برای تعمیر و سازه های بتنی مقاوم سازی استفاده می شود. هنگامی که FRP بر روی سطوح بتنی (مانند دال ها، تیرها، ستون ها و فونداسیون و دیوارهای بتنی) قرار می گیرد ، مقاومت بتن را افزایش می دهد. FRP بیشتر در ساختمانهایی با اهداف مختلف ، به عنوان پشتیبان ماشین آلات سنگین و سازه های آبی مانند سدها و کانالها استفاده می شود .همچنین در زیرساخت های مهندسی مقاوم سازی مانند پل های جاده ای و راه آهن ، مخازن ذخیره آب و مصالح شیمیایی ، سیلوها و برج های خنک کننده استفاده می شود. مقاوم سازی با FRP ساخته شده است و همانطور که به طور مختصر اشاره کردیم کاربردهای زیادی دارد. در این بخش فایل PDF آیین نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP روی سطوح خارجی – ۲۰۱۷
راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمانهای بتنی با استفاده از مصالح تقویتی FRP (نشریه ۳۴۵) – ۱۳۸۵
به طور کلی مقاومسازی سازههای بتنی موجود یا مرمت آنها به منظور تحمل بارهای مضاعف طراحی، بهبود نارسایی های ناشی از فرسایش، افزایش شکل پذیری سازه یا سایر موارد با استفاده از مصالح مناسب و شیوه اجرای صحیح بطور متعارف انجام می گردد. استفاده از صفحات فولادی به صورت پوشش خارجی، غلاف های بتنی یا فولادی و پس کشیدگی خارجی، تعدادی از روشهای متعارف موجود می باشند .مصالح FRP، سبک، مقاوم در برابر خوردگی و دارای مقاومت کششی بالا می باشند، این مصالح به شکلهای مختلف و در گستره ای از انواع ورقههای چند لایه کارخانه ای گرفته تا ورقههای خشک قابل پیچش روی اشکال مختلف سازه ای قبل از اضافه کردن رزین، قابل دسترس می باشند. در اغلب موارد سیستم های FRP که به صورت پروفیلهای نسبتا نازک عمل آوری شده، در اجرا مطلوب می باشند. بخصوص در مواقعی که ظاهر کار تمام شده یا امکان دسترسی مد نظر باشد.در این بخش فایل PDF راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمانهای بتنی با استفاده از مصالح تقویتی FRP برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
آیین نامه طراحی سازههای بتنی مسلح با FRP – کانادا_۲۰۰۶
امروزه نگهداری از سازهها به دلیل هزینه ساخت و تعمیر بسیار حائز اهمیت میباشد. با مطالعه رفتار سازههای بتنی مشخص میشود عوامل متعددی مانند اشتباهات طراحی و محاسبه، عدم اجرای مناسب، تغییر کاربری سازهها، آسیبدیدگی ناشی از وارد شدن بارهای تصادفی، خوردگی بتن و فولاد و شرایط محیطی از دوام آنها میکاهد. ضمناً تغییر آییننامههای ساختمانی (که باعث تغییر در بارگذاری و ضرایب اطمینان میشود) نیز سبب ارزیابی و بازنگری مجدد طرح و سازه میگردد تا در صورت لزوم بهسازی و تقویت شود. در این بخش فایل PDF آیین نامه طراحی سازههای بتنی مسلح با FRP کشور کاندا برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه طراحی سازههای بتنی مسلح با FRP (کانادا) – ۲۰۰۶
دستورالعمل ارزيابي و بهسازي لرز ه اي ساختمان هاي نيمه اسكلت موجود_ضابطه شماره ۷۴۴_۱۳۹۶
مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي به عنوان مرجع تحقيقات و تدوين ضوابط و مقررات در حوزه ساختمان و مسكن، كه از جمله انتشارات مهم آن در زمينه زلزله مي توان به آئين نامه طراحي ساختمان ها در مقابل زلزله (استاندارد ۲۸۰۰ ) اشاره نمود، ازسال ۱۳۸۸ اقدام به تشكيل كميته راهبردي مقاوم سازي با حضور اساتيد به نام در حوزه تخصصي نموده است. در قالب راهبرد هاي تعيين شده توسط كميته، تهيه تعدادي دستورالعمل براي ارزيابي و مقاوم سازي ساختمانها و تاسيسات موجود در دستور كار قرار گرفت و در اين راستا به ساختمان هاي متداول كه بخش عظيمي از ساختمان هاي موجود كشور را تشكيل مي دهند اولويت داده شد. دستورالعمل حاضر با عنوان ارزيابي و بهسازي لرزه اي ساختمان هاي نيمه اسكلت متداول موجود يكي از نتايج كار كميته مذكور است. در اين دستورالعمل تلاش شده است در عين حفظ محتواي فني، مطالب با حداكثر شفافيت و سادگي ممكن ارائه شود. اميد مي رود كه دست اندركاران حرفه با استفاده از ضوابط اين دستورالعمل، بتوانند به صورت موثر تري نسبت به مقاوم سازي ساختمان هاي نيمه اسكلت موجود اقدام نمايند.در این بخش فایل PDF دستورالعمل ارزيابي و بهسازي لرز ه اي ساختمان هاي نيمه اسكلت موجود برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF دستورالعمل ارزيابي و بهسازي لرز ه اي ساختمان هاي نيمه اسكلت موجود – ۱۳۹۶
آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله_استاندارد ۲۸۰۰ (ویرایش چهارم)_۱۳۹۳
آییننامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله یا استاندارد ۲۸۰۰ (آیین نامه ۲۸۰۰) مجموعه قوانین سازه ای برای طراحی لرزه ای انواع سیستم های سازه ای در برابر زلزله است.این مقررات در دهه چهل، که بعدها در فصلی از استاندارد ۵۱۹ ایران قرار گرفت، گامی در مسیر مقاومسازی سازهها در برابر زلزلههای مخرب در ایران بود. تصویب و اجرای اجباری آییننامه ویرایش چهارم آیین نامه ۲۸۰۰ ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) در سال های ۱۳۶۶و ۱۳۶۷ نیز عزم ملی و برنامه دولت ایران را با وجهه علمی، رسمیت قانونی بخشید.تدوین آیین نامه ۲۸۰۰ موجب رونق ضوابط مهندسی در روند ساخت و ساز کشور شد و در عین حال، تلاش برای اجرای فراگیر آن و جلوگیری از تخلفات، در کاهش خسارات ناشی از زلزله، بسیار مؤثر بود. در این بخش فایل PDF آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله_استاندارد ۲۸۰۰ برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله_استاندارد ۲۸۰۰_ویرایش چهارم_۱۳۹۳
مقررات ملّی ساختمان ایران_مبحث اول_۱۳۹۲
مبحث اول مقررات ملّی ساختمان تحت عنوان تعاریف، در قالب یکی از مجموعه مباحث مقررات ملّی ساختمان بمنظور آشنایی اولیه مهندسان و دست اندرکاران ساخت و ساز با الزامات، عناوین و بخشی از محتوي مباحث مقررات ملّی ساختمان و همچنین آشنایی با بعضی از تعاریف و اصطلاحات عمومی که در مباحث مذکور مورد استفاده قرار گرفته است، براي اولین بار در کشور تدوین شده است. این مبحث در دو بخش ارائه می گردد. بخش اول به کلیات مباحث مقررات ملّی ساختمان و دامنه کاربرد آن ها پرداخته است و در بخش دوم، برخی از اصلاحات و تعاریفی که کاربرد آن ها در مجموعه مباحث مقررات ملّی ساختمان جنبه عمومیت دارد ارائه گردیده است.در این بخش فایل PDF مقررات ملّی ساختمان ایران_مبحث اول برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه مقررات ملّی ساختمان ایران_مبحث اول_۱۳۹۲
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث دوم_نظامات اداري_۱۳۸۴
مبحث ۲ مقررات ملی در مورد نظامات اداری است و به شرح وظایف ناظر و مجری و طراح میپردازد. در حال حاضر آخرین ویرایش مبحث دوم مربوط به سال ۱۳۸۴ میباشد. مبحث ۲ مقررات ملی ساختمان شامل شیوهنامههایی است که در آنها وظایف تمامی سازمانها، نهادها و مراجع عهدهدار کنترل مقررات ملی ساختمان در کشور تعیین و ترتیبات اجرایی آنها ذکر شده است.ر این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث دوم برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث دوم_۱۳۸۴
مقررات ملي ساختمان ايران_مبحث سوم_حفاظت ساختمان ها در مقابل حريق_۱۳۹۵
محافظت ساختمان ها در برابر آتش سوزي از ابعاد ايمني جاني، مالي و منافع ملي از ضروري ترين نيازها و الزامات در طرح و اجراي ساختمان ها است. علوم و مهندسي ايمني در برابر آتش از موضوعات مهمي محسوب مي شود كه در دهه هاي اخير در دنيا بسيار مورد توجه قرار گرفته است. ويرايش حاضر از مبحث سوم مقررات ملي ساختمان نسبت به ويرايش هاي قبلي به نحو قابل توجهي تكميل شده تا به صورت بهتري پاسخگوي نيازهاي جامعه مهندسي و ايمني آحاد جامعه باشد. پيش از هر چيز، ساختار مبحث در اين ويرايش به صورت مفهومي نظم داده شده، مطالب در فصل هاي تخصصي مربوط به خود ارائه شده است. در این بخش فایل PDF مقررات ملي ساختمان ايران_مبحث سوم_حفاظت ساختمان ها در مقابل حريق برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه مقررات ملي ساختمان ايران_مبحث سوم_۱۳۹۵
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث چهارم_الزامات عمومي ساختمان_۱۳۹۶
مبحث ۴ مقررات ملی ساختمان تعیینکننده شکل و نحوه قرارگیری ساختمان در زمین و فضاهای باز و ضوابط مربوط به تصرفهای مختلف است. در مبحث ۴ در رابطه با امر ایمنی، مسیرها، جایگاهها و بازشوهای امدادرسانی، ضوابطی پیشبینی شده است. در این مبحث تلاش شده است تا در زمان حوادث، امکان امدادرسانی به ساکنین از خارج ساختمان نیز فراهم شود. تامین حداکثر آسایش و بهداشت ساکنین ساختمانها، تامین نور کافی و تعویض هوای مناسب در این مبحث مورد توجه فراوان قرار گرفته است. در ادامه نیز صرفه اقتصادی و بهرهدهی مناسب از فضاهای موجود، استفاده مناسب و بهینه از فضاهای داخلی و حتی فضاهای واقع در زیرزمین و … در مبحث ۴ ضابطهمند شده است. همچنین موضوع حفظ هویت فرهنگی جامعه و ضوابط کلی تصرفها و ضوابط خاص بلندمرتبهسازی و تصرفهای درمانی مراقبتی، صنعتی و مخاطرهآمیزدر این مبحث مطرح است. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث چهارم_الزامات عمومي ساختمان برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
دانلود فایل PDF آیین نامه مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث چهارم_۱۳۹۶
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث پنجم_مصالح و فرآوردههاي ساختماني_۱۳۹۶
مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان با عنوان “مصالح و فرآوردههای ساختمانی” میباشد و هدف از تدوین آن ارائه مشخصات فنی مواد، مصالح و فرآوردههای ساختمانی به منظور حفظ ایمنی، بهداشت، محیط زیست، دوام مناسب و صرفه اقتصادی در ساختمان است. با توجه به اهمیت مواد و مصالح و فرآوردههای ساختمانی در صنعت ساختمان و تولیدات جدید که با هدف مصرف انرژی کمتر، آلایندگی کمتر، دوام بیشتر و در راستای توسعه پایدار پایهگذاری شدهاند، کمیته مبحث پنجم در پروژهای اکثر آئیننامهها و دستورالملهای کشورهای پیشرفته و در حال توسعه جهان را مطالعه و بررسی نموده و در انتها شیوه بینالمللی ISO برای فصلبندی مبحث پنجم جدید را انتخاب نموده است. تولیدات و فرآوردههای جدید مصالح ساختمانی، ویژگیها و مشخصات فنی مصالح و آخرین استانداردهای تدوین شده جهانی و سازمان ملی استاندارد ایران در این ویرایش مورد توجه ویژه قرار گرفته است. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث پنجم_مصالح و فرآوردههاي ساختماني برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث ششم_بارهای وارد بر ساختمان_۱۳۹۲
مبحث ششم مقررات ملی ساختمان با عنوان بارهای وارد بر ساختمان، ششمین مبحث از مباحث بیست و دوگانه مقررات ملی ساختمان است که از منابع مهم برای آزمون نظام مهندسی به شمار می رود.مبحث ششم مقررات ملی ساختمان حداقل الزامات بارگذاری برای طراحی ساختمانها و سایر سازه های موضوع این مقررات را تعیین می نماید. بارها و ترکیبات بار اختصاص داده شده که هماهنگ با یکدیگر تعریف شده اند، برای استفاده در روشهای طراحی متفاوت بیان شده است. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث ششم_بارهای وارد بر ساختمان برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث هفتم _پي و پي سازي_۱۳۹۲
هدف از مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان مشخص کردن حداقل ضوابط و مقررات برای طراحی بخش ژئوتکنیک ساختمانها است. به طوری که ایمنی کافی در ساختمانها تامین شود و شرایط بهره برداری مطلوب در طول عمر آن حفظ گردد. رعایت ضوابط و مقررات این مبحث در کلیه سازه ها و ساختمانهای موضوع مقررات ملی ساختمان الزامی بود و ابنیه فنی مانند پل ها، سدها و سازه نیروگاهها مشمول مقررات این مبحث نمی شوند ولی رعایت آنها به صورت غیرالزامی توصیه میگرددم. از ویژگیهای مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان ارتباط تنگاتنگ آن با سایر مباحث موجود در مقررات ملی ساختمان است. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث هفتم _پي و پي سازي برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث هشتم_طرح و اجرای ساختمانهای بامصالح بنایی_۱۳۹۸
این مبحث شامل ضوابط طراحی مهندسی و ساخت ساختمان های بنایی است و برای آن دسته از اعضای سازه ای و غیرسازه ای تدوین شده است که در ساخت آن ها از مصالح بنایی استفاده می شود. مصالح مصرفی در ساخت ساختمان های بنایی باید ضوابط مندرج در این مبحث را دارا باشند و باید طوری انتخاب شوند که ضوابط طراحی از نظر ایمنی، عملکرد سازه ای، پایایی و شکل ظاهری سازه با توجه کافی به شرایط محیطی تأمین شود.در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث هشتم_طرح و اجرای ساختمانهای بامصالح بنایی برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث نهم_طرح و اجراي ساختمانهاي بتن آرمه _۱۳۹۹
هدف این مبحث ارائه حداقل ضوابط و مقرراتی است که با رعایت آنها شرایط ایمنی، قابلیت بهره برداری و پایایی ساختمان های موضوع این مبحث فراهم شود. ضوابط و مقررات این مبحث باید در مشخصات مواد تشکیل دهنده و طرح، محاسبه، اجرا و کنترل ساختمان های بتنی، رعایت شوند. این ضوابط مربوط به ساختمان های بتنی با سنگدانه های معمولی و سبک و سیمان پرتلند یا سیمان آمیخته و با مقاومت مشخصه حداقل برابر ۲۰ مگاپاسکال و یا اعضای بتن پیش تنیده با حداقل مقاومت مشخصه ۳۰ مگاپاسکال می باشد. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث نهم_طرح و اجراي ساختمانهاي بتن آرمه برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث دهم_طرح و اجراي ساختمانهاي فولادی _۱۴۰۱
هدف این مبحث ارائه حداقل ضوابط و مقرراتی است که با رعایت آنها شرایط ایمنی، قابلیت بهره برداری و پایایی ساختمان های موضوع این مبحث فراهم شود. ضوابط و مقررات این مبحث باید در مشخصات مواد تشکیل دهنده و طرح، محاسبه، اجرا و کنترل ساختمان های بتنی، رعایت شوند. این ضوابط مربوط به ساختمان های بتنی با سنگدانه های معمولی و سبک و سیمان پرتلند یا سیمان آمیخته و با مقاومت مشخصه حداقل برابر ۲۰ مگاپاسکال و یا اعضای بتن پیش تنیده با حداقل مقاومت مشخصه ۳۰ مگاپاسکال می باشد. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث نهم_طرح و اجراي ساختمانهاي بتن آرمه برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث یازدهم_طرح و اجرای صنعتی ساختمان ها_۱۴۰۰
یكی از راه های توسعه صنعت ساختمان سازی، رویكرد جدی به اجرای صنعتی ساختمان ها می باشد. صنعتی سازی به روش یا روش هایی كه میزان استفاده از منابع انسانی، مواد اولیه و سرمایه را در راستای پاسخ دهی به نیاز مسكن جامعه و بهره وری اقتصادی با بكارگیری فن آوری های نوین كه در یك ساختار منظم و مدولار، تشكیلات یافته و منسجم بطور كارا عمل كند گویند. این امر از طریق فراهم آوردن شرایط فنی لازم با گسترش كارخانجات تولید صنعتی ساختمان، بالا بردن سطح دانش نیروی انسانی ماهر و بكار گیری فنون نوین و ابزار و امكانات اجرای ساختمان، میسر است. در مبحث ۱۱ تمركز اصلی بر روی اجرای صنعتی سیستم های سازه ای ساختمان های فولادی و بتنی است. در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث یازدهم_طرح و اجرای صنعتی ساختمان ها برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث دوازدهم_ ایمنی و حفاظت کار درحین اجرا_۱۳۹۲
افزایش جمعیت شهری و نیاز به محل سكونت و كار در شهرها و به خصوص شهرهای بزرگ افزایش تراكم و افزایش ارزش املاك را به دنبال دارد. این افزایش ها عموماً باعث توسعه عمودی شهرها و افزایش طبقات ساختمان ها در بالا و زیر همكف می شود. افزایش طبقات ساختمان ها از یك طرف مدت ساخت را افزایش می دهد و از طرف دیگر نیاز به فضاهای شهری برای حمل و نقل، تخلیه و جابجایی مصالح و اجرای عملیات ساختمانی را افزایش می دهد.ساخت و ساز وسیع و حجیم در مناطق شهری اثر جدی بر ایمنی، محیط زیست و زندگی روزمره ساكنین این مناطق می گذارد. هدف مبحث ۱۲ تعیین حداقل ضوابط و مقررات به منظور تأمین ایمنی، بهداشت كار و حفاظت از محیط زیست هنگام اجرای عملیات ساختمانی است.در این بخش فایل PDF مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث دوازدهم_ ایمنی و حفاظت کار درحین اجرا برای استفاده مهندسین و متخصصین ارائه شده است.
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث سیزدهم_طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمانها_۱۳۹۵
مبحث ۱۳ یکی از مهمترین مباحث مقررات ملی در رشته برق است که در سال ۱۳۹۵ ویرایش شد. از مهمترین تغییرات مبحث ۱۳ میتوان به سر فصل های زیر اشاره کرد:
– ویرایش کلی متن، بازنگری در تعاریف، تکمیل لیست استاندارها و اصطلاحات
– گسترش حوزه شمول این مبحث به سیستمهای جدید در تاسیسات برقی
– بازنگری در مقررات، آیین نامه ها و استانداردها و بروزرسانی مبحث سیزده
– بازنگری عمده و اضافه شدن بخشهای جدید در فصل “اصول اساسی در تاسیسات برق”
– بازنگری و تمیل فصول اصول طراحی تاسیسات برق، نصب و برپایی و برآورد درخواست نیروی برق
– بازنگری عمده و اضافه شدن بخشهای جدید در فصول منابع تامین نیروی برق، نیروی برق اضطرای و نبروی برق ایمنی
– بازنگری عمده و اضافه شدن بخشهای جدید در فصول منابع تامین نیروی برق، نیروی برق اضطراری و نیروی برق ایمنی
– بازنگری و تکمیل فصل تابلوهای توزیع نیرو، تجهیزات، وسایل حفاظت و کنترل
– بازنگری عمده و اضافه شدن بخشهای جدید در فصل مدارها
– بازنگری عمده در فصول تاسیسات جریان ضعیف و بروزرسانی این سیستمها و اضافه نمودن بخش ها و سیستم های جدید
– بازنگری و تکمیل فصل محیط های عادی و مخصوص
– بازنگری عمده و اضافه شدن بخش های جدید در فصل محیطهای نمناک و مرطوب
– بازنگری و تکمیل فصل نقشه ها و مدارک
– بازنگری عمده و اضافه شدن بخشهای جدید در پیوستهای ۱ الی ۸ مبحث
مقررات ملّي ساختمان ايران_مبحث چهاردهم_تأسيسات مكانيكي _۱۳۹۶
در ویرایش دوم (بازنگری اول) مبحث چهاردهم مقررات ملی ساختمان، در راستای هماهنگی با فهرست نویسی بین المللی كتاب های مرجع مقررات ساختمانی و انعطاف پذیری در اضافه شدن سایر تاسیسات مکانیکی ساختمان همچون انرژی خورشیدی و سایر انرژی های نو، عنوان مبحث از تأسیسات گرمایی، تعویض هوا و تهویه مطبوع به تاسیسات مکانیکی ساختمان تغییر یافت. مبحث ۱۴ تأسیسات مكانیكی ساختمان الزامات حداقل را كه رعایت آن ها الزام قانونی دارد، در مراحل طراحی، اجرا، بهره برداری و نگهداری، تغییرات و بازرسی تأسیسات گرمائی، تعویض هوا و تهویه مطبوع و نیز تهیه و ذخیره آب گرم مصرفی در داخل ساختمان، مقرر می دارد. الزامات تأسیسات ساختمانی زیر خارج از حدود الزامات این مبحث از مقررات است:
الف) تأسیسات بهداشتی ساختمان
ب) تأسیسات آتش نشانی ساختمان
پ) لوله كشی گاز سوخت داخل ساختمان