دیوار برشی بتنی

دیوار برشی بتنی، دیواری بتنی است که با میلگردهای فولادی مسلح شده و وظیفه اصلی آن بالابردن سختی سازه و مقاومت آن در برابر بارهای جانبی مانند زلزله یا باد می‌باشد.دیواربرشی بتنی یک دیوار بتنی مسلح شده با میلگردهای افقی و قائم بوده و به عنوان یک دیوار سازه‌ای در مقابل نیروهای جانبی مانند زلزله و باد مقاومت میکند. در واقع در آیین نامه‌ها از دیواربرشی به عنوان یک سیستم مقاوم در برابر بارهای جانبی نام برده میشود وبه عنوان یک سیستم جانبی شکل‌پذیر با سختی بسیار بالا، همواره مورد توجه بوده است. اجرای این سیستم در هر دو نوع اسکلت فولادی و اسکلت بتنی قابل انجام است.

images1
Shear-wall

مزایای مقاوم سازی با دیوار برشی بتنی

‌•کاهش ابعاد مقاطع تیر و ستون

همانطور که میدانیم نیروی زلزله به نسبت سختی بین المان‌های سازه توزیع میشود؛ درنتیجه در صورتی که یک سازه سخت‌تر باشد، نیروی بیشتری رو نیز از زلزله جذب میکند.از اونجایی که سیستم دیوار برشی به نسبت قاب خمشی تیر و ستون سخت‌تر است، لذا نیروی بیشتری رو هم از زلزله به خودش جذب میکند و به این شکل سهم نیرویی که قرار است قاب‌های خمشی تحمل کنند کمتر میشود. در نتیجه تیر و ستون‌ها نیروی کمتری رو تحمل کرده و ابعاد آنها را کمتر از حالتی که دیواربرشی نداشته ایم در نظرگرفته و سازه رو طراحی کرد

‌•جواب گرفتن ساده تر از کنترل دریفت

یکی از مهم‌ ترین مواردی که میتواند طراحان رو به استفاده از دیوارهای برشی ترغیب کند جواب گرفتن از کنترل دریفت در سازه‌ است. همانطور که می‌دانید کنترل تغییرمکان جانبی (اصطلاحاً کنترل دریفت سازه) یکی از مهم‌ترین کنترل‌های یک سازه است که حتماً بایستی از اون جواب گرفت. جواب گرفتن از کنترل دریفت به این معنی است که: تغییرمکان جانبی سازه از یک حد مشخصی که در استاندارد ۲۸۰۰ ذکر شده بیشتر نشود.

معایب مقاوم سازی بادیوار برشی بتنی

•احتمال از بین بردن فضای معماری

یکی از بزرگترین ضعف‌ها و چالش‌های مهم استفاده از دیواربرشی، احتمال از بین بردن فضای معماری (بازشو، پنجره، درب و …) می‌باشد. لذا جانمایی دیواربرشی یکی از مسائل مهمی است که نیازمند تعامل بین طراح سازه با مهندس معمار می‌باشد.

•افزایش وزن سازه

دیواربرشی، یک دیوار بتنی مسلح بوده که حجم بالایی از بتن و میلگرد رو در خودش جای داده است. بنابراین در صورتی که بدون دلیل مُوَجه از دیوار برشی در یک ساختمان استفاده بشود، وزن سازه به شدت افزایش پیدا کرده و ازنظر اقتصادی توجیهی نخواهد داشت. لذا زمانی باید سمت استفاده از دیوار برشی برویم که از نظر سازه‌ای مزیت خاصی رو در نظر داشته باشیم.